2021-05-23 08:13:31• hírek • Bede Emőke

Így ünnepelték a biodiverzitás napját az ombodi iskolában

Az Élet Fája Környezetvédelmi és Humanitárius Egyesület és az ombodi Soltész János Általános Iskola az Erdészeti Hivatal támogatásával egy környezetvédelmi témájú eseményt szervezett szombaton, mely által a május 22-én tartott Nemzetközi Biodiverzitás napját és a május 24-i Európai Nemzeti Parkok Napját ünnepelték.

„Az akció hozzájárult azon zöldövezetek területének növeléséhez, melyekből tiszta levegő áramlik, ahol életünk nap mint nap kivirágzik, és amelyekre minden egyes alkalommal csodálattal és hálával tekintünk, tudva, hogy mindig visszavárnak” – írja közleményében a Békéssy Erzsébet vezette egyesület. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az esztétikai szerep mellett az ilyen zöldövezetek környezetvédelmi, szociális, pszichológiai és gazdasági előnyöket is rejtenek magukban:

  • Enyhítik a szélsőséges hőmérsékleteket, illetve a sűrű fák és cserjék hozzájárulnak a zajszint csökkentéséhez és az erős szél lecsillapításához.
  • Csökkentik a vegyi szennyezést, hiszen 20 fa képes felszívni annyi károsanyagit, melyet egy napi 100 km-t megtevő autó kibocsát
  • Enyhítik a talajeróziót és visszatartják a csapadékot, csökkentve ezáltal a csatornarendszerre gyakorolt ​​negatív hatást.
  • Élőhelyeket biztosítanak különféle állatfajoknak, rovaroknak, madaraknak - beleértve a vándormadarakat is -, ez által pedig hozzájárulnak a biológiai sokféleség védelméhez

Az ombodi iskola tanulói tanáraik vezetésével készítették elő az udvart a szombati eseményre: használt gumiabroncsok felhasználásával minden osztály egy-egy ötletes virágtartót készített, melyekbe aztán évelő növényeket és szezonális virágokat ültettek, valamint újrahasznosítható hulladékokból jelmezeket és bannereket készítettek. A szombati eseményre a gyerekek egy része felöltötte az elkészült jelmezt, mások virágcsokrokkal érkeztek, majd megtartottak a saját virágkarneváljukat, melynek központi helyszíne az iskola udvarán kialakított virágos sarok volt.


A Turbucz Natalia, Vékony Ilena és Juhász Piroska pedagógusok vezetésével teljesített feladatokat az Élet Fája Egyesület elismerő oklevéllel, sportfelszereléssel, környezetvédelmi tematikájú könyvekkel és virágkosarakkal díjazta. A legszebb virágkompozíciót a VII. osztály készítette, a legjobban sikerült ruhákat pedig Holló Dávid Kristóf (V. osztály), Fazekas Réka (V.), Kocsis Nikoleta (VI) és Markos Csaholczi Vanesza (V.) készítették.


Az esemény záróakkordjaként a résztvevők elültették az Erdészeti Hivatal által felajánlott tíz tujafát, melyek által egy sövénykerítés fogja elválasztani a sportpályát a virágos oázistól. Az akció egyébként ősszel is folytatódik majd, a tervek szerint akkor az udvart és a sportpályát szegélyezik majd csemetékkel.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: